Candida

I tyktarmen har vi både nogle gode bakterier og en gærsvamp, Candida Albicans, som lever side om side.

De skal være der begge to for at hjælpe med fordøjelsen af det, vi spiser. Normalt er Candida Albicans en encellet gærsvamp. Den vokser ved hjælp af knopskydning (blade). Den holdes nede, ved at afføringen kommer forbi og tager nogle af ”bladene” fra svampen med ud. På den måde vokser den ikke men beholder nogenlunde den samme størrelse og vækstform.

Hvordan kommer der ubalance?

Men hvis man f.eks. har været på en penicillinkur, så har man slået alle bakterier ihjel – også de gode i tarmen. Så bliver der ubalance i tarmen. Hvis man har været stresset eller man har spist en masse sukker, som svampen lever af, så bliver der også ubalance mellem bakterier og svamp. Når svampen får ekstra energi i form af sukker eller plads til at brede sig på, så ændrer den vækstform. Den skifter fra at være en encellet svamp til mycelieform, hvor den har nogle lange fangarme.

Disse fangarme bruger den til at sætte sig fast i tarmvæggen med. Der hvor den sætter sig fast, frigiver den bl.a. oxalsyre, der kan lave huller i tarmvæggen. Selv ved mindre huller kan fine ting som f.eks. gluten trænge igennem og komme ud i blodbanerne og blive ført rundt i hele kroppen.

Hvad kan en candida svampeinfektion forårsage?

Når affaldsstoffer på denne måde bliver ophobet ude i kroppen, kan det forårsage mange forskellige lidelser. Det kan være alt fra psoriasis og eksem over slidgigt til sklerose, mavekatar, blodpropper og dårligt immunforsvar.

Hvordan slipper man af med en candida svampeinfektion?

For at få candidaen tilbage til den encellede vokseform igen kræver det både kosttilskud og en overvejende basisk kost i en periode. Men det kan normalt lade sig gøre på 1-3 måneder.

Man skal i den periode spise hårdt coatede hvidløgspiller, der ikke opløses i maven, men først i tyktarmen. 

Samtidig skal man spise fiskeolie og drikke Aloe Vera juice.

Mælkesyrebakterier hjælper også til at skabe den rette balance i tarmen.

Samtidig spiser man så overvejende basisk kost således, at svampen ikke har noget at leve af. På den måde kommer svampen tilbage til sit encellede gærstadie igen. Man får den sunde og velfungerende tarm tilbage.

Candida Albicans som encellet gærsvamp

HANNE KRUSE

Alfa-kinesiolog og reiki-healer, Virum

Tlf. 2865 8462